luni, 3 decembrie 2012

Hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea



Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel Întâichemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, 30 noiembrie 2012, a reprezentat un moment de aleasă sărbătoare duhovnicească pentru clerul şi credincioşii Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dar şi pentru toţi dreptmăritorii creştini orădeni şi bihoreni, fiind sărbătorit, pentru întâia oară, cel de-al doilea hram al noii Catedrale Episcopale din metropola de pe malurile Crişului Repede, Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, după aşezarea sa ca ocrotitor spiritual al catedralei, în Duminica a doua din Sfântul şi Marele Post din acest an, 11 martie 2012.
Sărbătoarea a început din ajun, joi seara, 29 noiembrie, soborul slujitor al catedralei săvârşind rânduiala Privegherii în paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul Catedralei Episcopale celei noi.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie”. În cadrul slujbei, tânărul teolog Sorin Nistor a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din parohia Iteu, Protopopiatul Marghita.
În cuvântul de învăţătură rostit, Chiriarhul Oradiei a evidenţiat lucrarea de apostolat săvârşită de Sfântul Apostol Andrei în pământul ţării noastre, răspândind cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos şi statornicind credinţa creştină pe aceste meleaguri, precum şi personalitatea şi activitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, ierarhul providenţial pentru Biserica Ortodoxă Română din Ardeal:
„Sărbătorindu-i astăzi pe Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, îi sărbătorim pe toţi cei care au odrăslit ca sfinţi în pământul strămoşesc al patriei noastre.”

Hramul Parohiei „Sfântul Andrei Şaguna” Romano di Lombardia


Parohia ortodoxă românească "Sfântul Ierarh Andrei Şaguna" din Romano di Lombardia – Bergamo, Italia, anunţă cu bucurie că în ziua de 30 noiembrie îşi va sărbători ocrotitorul, pe marele ierarh şi mitropolit al Transilvaniei, Andrei Şaguna. Este pentru prima dată când va avea loc această sărbătoare, deoarece Parohia Romano di Lombardia a fost înfiinţată anul acesta, pe 28 februarie.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de ziua hramului, vineri, 30 noiembrie, dar şi duminică, 2 decembrie, când sunt aşteptaţi mai mulţi invitaţi, atât din partea autorităţilor bisericeşti şi civile italiene, cât şi din partea comunităţii ortodoxe române. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, cu această ocazie va fi lansat şi site-ul parohial, www.parohiaromanobg.webs.com.

http://www.ziarullumina.ro

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna sărbătorit în Valea Timocului



După o muncă de câţiva ani şi o luptă permanentă cu autorităţile, vineri, 30 noiembrie 2012, în satul Malainţa, Valea Timocului, a avut loc sfinţirea paraclisului din incinta nou-construită care va fi folosită ca şi centru creştin şi cultural al românilor din Valea Timocului, informează Agenţia de ştiri Basilica. Paraclisul are hramurile "Sfânta Cuvioasă Muceniţă Parascheva Romana" şi "Sfântul Ierarh Andrei Şaguna".

La sfârşitul Sfintei Liturghii, părintele protopop Boian Aleksandrovic, vicar administrativ al Timocului, a precizat că a ales ca şi Sfântul Andrei Şaguna să ocrotească acest paraclis din dorinţa de a purta mai departe şi de a împlini munca pe care Sfântul Mitropolit a făcut-o în urmă cu 150 de ani în Transilvania şi Banatul sârbesc.
http://www.ziarullumina.ro


Hram la Catedrala mitropolitana din Sibiu


Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost prăznuită în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde sute de credincioşi au poposit preţ de câteva ore, s-au închinat moaştelor primului mitropolit al Ardealului şi ocrotitor al lăcaşului de cult, s-au rugat la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Soborul de ierarhi a fost condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi a fost format din Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk-Bulgaria şi Preasfinţitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul de preoţi au făcut parte profesori de la Facultatea de Teologie “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, stareţi şi protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din oraş şi din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultăţii sibiene amintite, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, iar credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Andrei Şaguna, aşezate la loc de cinste în lăcaşul de cult.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, subliniind mesajul textelor biblice lecturate la slujba religioasă.
“Sfinţenia este atributul de seamă al lui Dumnezeu, este energia dumnezeiască ce se împărtăşeşte din Fiinţa divină. Se dă lumii, pentru ca lumea viaţă să aibă. Dumnezeu se dăruieşte nouă, pentru că noi trebuie să fim aşa cum este el, pentru că lumea trebuie să fie sfinţită şi să aibă strălucirea Slavei dumnezeieşti. Dar nu doar sfinţenia ne-o dă Dumnezeu, ci El se dăruieşte nouă în întregime. De aceea noi Îl numim Sfânt şi vrea ca în noi să locuiască”, a spus IPS Mitropolit Irineu.
“Bucuria cinstirii aleşilor lui Dumnezeu”
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi tuturor credincioşilor participanţi la marea sărbătoare de la Sibiu. “Dumnezeu ne-a oferit astăzi vreme frumoasă pentru a umple biserica şi pentru a ne umple inimile de această bucurie a cinstirii aleşilor lui Dumnezeu, sfinţi care sunt rugători pentru noi, dar în acelaşi timp modele de urmat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Mitropolitul Ardealului i-a oferit IPS Mitropolit Irineu o icoană a Sfântului Andrei Şaguna, ca semn de preţuire. PS Ioan al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk-Bulgaria a primit din partea IPS Laurenţiu distincţia Crucea Şaguniană pentru clerici şi o icoană a Sfântului Andrei Şaguna. PS Episcop Ioan a mulţumit ierarhului de la Sibiu pentru invitaţie şi pentru ocazia oferită de a se închina moaştelor sfântului ierarh şi de a participa la o asemena sărbătoare din Ardeal. Ierarhul a transmis mesajul IPS Kiril, Mitropolitul de Varna şi Velikopreslavsk, iar ceilalţi ierarhi au primit la rândul lor icoane ale ocrotitorului Catedralei din Sibiu şi al tuturor ardelenilor. A urmat ceremonia prin care s-a oferit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectului Ovidiu Sitterli, generalului Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din oraş şi omului de afaceri Ilie Carabulea.
Sursa: Ziarul Lumina





Procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Saguna prin centrul istoric al Sibiului



Cetatea transilvană a fost, pe 29 noiembrie, gazda unor ample manifestări religioase dedicate Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Sărbătoarea din 30 noiembrie, când românii îşi cinstesc Apostolul ocrotitor, a devenit din 2011 o îndoită prăznuire, prin cinstirea ierarhului ardelean care a redat demnitatea românilor ortodocşi din Transilvania. Pentru a doua oară, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost prăznuit cu multă evlavie de credincioşii ardeleni, prin slujba Privegherii dinainte praznicului, dar şi printr-o procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh prin centrul istoric al Sibiului. Slujba Vecerniei a fost oficiată la Catedrala mitropolitană de Preasfinţitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk-Bulgaria şi de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, participând şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, preoţii din protopopiatul Sibiu, dar şi din alte protopopiate apropiate, oficialităţi judeţene şi locale, amintind aici pe prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli şi pe preşedintele consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, militari sibieni şi studenţi ai Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din oraş, studenţi şi credincioşi din această parte de Ardeal, mulţi dintre ei înveşmântaţi în costume populare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”din Sibiu, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre.

La slujba Litiei, în soborul de preoţi a făcut parte şi IPS Laurenţiu, iar înainte de procesiune, Mitropolitul Ardealului i-a urat bun-venit ierarhului din Bulgaria şi a explicat pe larg rânduiala Privegherii şi înţelesurile duhovniceşti ale procesiunilor religioase.

A urmat procesiunea cu moaştele Sfântului Ierarh, purtate de preoţi prin centrul Sibiului, alături toţi ierarhii amintiţi, de militari, jandarmi ce purtau făclii, militari şi credincioşi. La finalul procesiunii, pe treptele Catedralei, IPS Mitropolit Laurenţiu a citit rugăciunea de la Acatistul Sfântului Andrei Şaguna şi i-a binecuvântat pe credincioşi. “Această procesiune va rămâne nu doar un obicei, ci şi o manifestare firească, ruptă din slujba de Priveghere a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna”, a subliniat Părintele Mitropolit.


Rugăciunile căte Sfântul Ierarh Andrei Şaguna şi către Sfântul Apostol Andrei au continuat la Catedrala mitropolitană prin slujba Utreniei.
Sursa: Ziarul Lumina