luni, 3 decembrie 2012

Hram la Catedrala mitropolitana din Sibiu


Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei a fost prăznuită în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde sute de credincioşi au poposit preţ de câteva ore, s-au închinat moaştelor primului mitropolit al Ardealului şi ocrotitor al lăcaşului de cult, s-au rugat la Sfânta Liturghie şi s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Soborul de ierarhi a fost condus de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi a fost format din Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Ioan, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk-Bulgaria şi Preasfinţitul Andrei, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În soborul de preoţi au făcut parte profesori de la Facultatea de Teologie “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, stareţi şi protopopi din Arhiepiscopia Sibiului, precum şi slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din oraş şi din împrejurimi.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul facultăţii sibiene amintite, condus de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, iar credincioşii s-au închinat moaştelor Sfântului Andrei Şaguna, aşezate la loc de cinste în lăcaşul de cult.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, subliniind mesajul textelor biblice lecturate la slujba religioasă.
“Sfinţenia este atributul de seamă al lui Dumnezeu, este energia dumnezeiască ce se împărtăşeşte din Fiinţa divină. Se dă lumii, pentru ca lumea viaţă să aibă. Dumnezeu se dăruieşte nouă, pentru că noi trebuie să fim aşa cum este el, pentru că lumea trebuie să fie sfinţită şi să aibă strălucirea Slavei dumnezeieşti. Dar nu doar sfinţenia ne-o dă Dumnezeu, ci El se dăruieşte nouă în întregime. De aceea noi Îl numim Sfânt şi vrea ca în noi să locuiască”, a spus IPS Mitropolit Irineu.
“Bucuria cinstirii aleşilor lui Dumnezeu”
După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurenţiu a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi tuturor credincioşilor participanţi la marea sărbătoare de la Sibiu. “Dumnezeu ne-a oferit astăzi vreme frumoasă pentru a umple biserica şi pentru a ne umple inimile de această bucurie a cinstirii aleşilor lui Dumnezeu, sfinţi care sunt rugători pentru noi, dar în acelaşi timp modele de urmat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Mitropolitul Ardealului i-a oferit IPS Mitropolit Irineu o icoană a Sfântului Andrei Şaguna, ca semn de preţuire. PS Ioan al Mitropoliei de Varna şi Velikopreslavsk-Bulgaria a primit din partea IPS Laurenţiu distincţia Crucea Şaguniană pentru clerici şi o icoană a Sfântului Andrei Şaguna. PS Episcop Ioan a mulţumit ierarhului de la Sibiu pentru invitaţie şi pentru ocazia oferită de a se închina moaştelor sfântului ierarh şi de a participa la o asemena sărbătoare din Ardeal. Ierarhul a transmis mesajul IPS Kiril, Mitropolitul de Varna şi Velikopreslavsk, iar ceilalţi ierarhi au primit la rândul lor icoane ale ocrotitorului Catedralei din Sibiu şi al tuturor ardelenilor. A urmat ceremonia prin care s-a oferit Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna preşedintelui Consiliului Judeţean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectului Ovidiu Sitterli, generalului Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din oraş şi omului de afaceri Ilie Carabulea.
Sursa: Ziarul Lumina





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu