sâmbătă, 15 octombrie 2011

Argumente pentru canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna

În anul 2008 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celui care va deveni peste ani arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei Şaguna al Ardealului. Încă din acel an am propus în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului ca mitropolitul Andrei Şaguna să fie trecut în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire fie pe 28 iunie, ziua trecerii sale la Domnul, după stilul nou, fie în ziua de 30 iunie, când Biserica noastră, mai ales cea din Ardeal, îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ.
Pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu

Şi-a apărat şi crescut copiii în sfânta credinţă : Evlavioasa Anastasia Şaguna

În preajma sărbătorii Bunei Vestiri ne aducem aminte de mame vrednice care au urmat exemplul Maicii Domnului şi care au urmărit evoluţia copiilor lor şi buna lor creştere în dreapta credinţă. Un astfel de exemplu a fost şi mama vrednicului de pomenire mitropolit al Ardealului Andrei Şaguna. Insistenţa duhovnicească prin care mame ca aceea a Fericitului Augustin au aşteptat în post şi rugăciune întoarcerea fiului din moarte la viaţă sau ca aceea a Marelui Andrei Şaguna - Anastasia Şaguna -, care a sprijinit demersul fiului său de zidire duhovnicească a Bisericii, sunt pilduitoare şi vrednice de urmat. Emanuel P. Tăvală

Viaţa lui Andrei Şaguna până la venirea în Ardeal: Vocaţia teologică a tânărului Anastasie Şaguna

În anul 2008 s-au împlinit 200 de ani de la naşterea celui care va deveni peste ani arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei Şaguna al Ardealului. Încă din acel an am propus în cadrul Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Sibiului ca mitropolitul Andrei Şaguna să fie trecut în rândul sfinţilor, cu zi de prăznuire fie pe 28 iunie, ziua trecerii sale la Domnul, după stilul nou, fie în ziua de 30 iunie, când Biserica noastră, mai ales cea din Ardeal, îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ.
Pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu

Andrei Şaguna şi Revoluţia de la 1848


A vorbi despre mitropolitul Andrei Şaguna, "părintele Ardealului", o personalitate complexă din toate punctele de vedere, constituie, chiar şi pentru cercetătorul contemporan, un exerciţiu dificil, având în vedere aspectele multiple ale vieţii şi activităţii marelui ierarh. Prin acţiunile sale de ordin naţional-politic se ilustrează portretul unui ierarh care a urmărit propăşirea Bisericii şi a naţiunii sale. Ideea de naţionalitate era, în concepţia şaguniană, o forţă activă în viaţa şi societatea contemporană, încât ea a determinat, într-o mare măsură, pulsul timpului în care trăia.
Dr. Sebastian Dumitru Cârstea

Omul providenţial în istoria dreptului Bisericii


Compendiu de drept canonic

Opera mitropolitului providenţial Andrei Şaguna este impresionantă şi de o importanţă capitală atât pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române, cât şi pentru istoria dreptului românesc, cu implicaţii în toate domeniile de activitate. Până astăzi, trăim în urma viziunilor, deciziilor şi schimbărilor aduse în Biserica şi societatea românească de inegalabilul mitropolit.
Pr. conf. univ. dr. Irimie Marga

Andrei Şaguna, organizator al Ortodoxiei româneşti


Mitropolitul Andrei Şaguna a alcătuit o operă canonică impresionantă cu scopul vădit ca ea să ofere motivaţia unei organizaţii bisericeşti canonice, corespunzătoare cu învăţătura Bisericii Ortodoxe. Transpunerea în practică a tuturor principiilor canonice pe care le-a enunţat, le-a argumentat şi le-a publicat în opera sa canonică a făcut din mitropolitul Andrei Şaguna o personalitate unică în istoria Bisericii Ortodoxe Române.
Pr. conf. univ. dr. Irimie Marga

Andrei Şaguna în conştiinţa românilor ardeleni: Activitatea editorală


Marele ierarh ardelean, pentru canonizarea căruia ne pregătim de cel puţin trei ani, şi-a dovedit cu prisosinţă devotamentul faţă de neamul său şi prin numărul impresionant de cărţi pe care le-a dat la lumină în "tipografia diecezană" de la Sibiu, înfiinţată de el în 1850. Andrei Şaguna a fost nu numai un neîntrecut organizator bisericesc, conducător naţional, politic şi păstor de suflete, ci şi un excelent îndrumător al activităţii editoriale, precum şi un bun autor de lucrări cu caracter canonic, istoric şi pastoral.
Pr. prof. acad. Mircea Păcurariu

Ctitor al învăţământului teologic în Ardeal: Şaguna a înfiinţat Institutul teologico-pedagogic

Andrei Şaguna, devenit vicar al Episcopiei ortodoxe din Principatul Transilvaniei, a dorit să ridice cursurile clericale şi pedagogice de la Sibiu la nivelul unui veritabil seminar. La Sinodul diecezan din 1850 s-a decis înfiinţarea seminarului: "Şcoala clericală a diecezei acesteia să se prefacă într-un institut teologico-pedagogic".
Conf. dr. Paul Brusanowski

Şcoli înfiinţate de Andrei Şaguna

Colegiul "A.Saguna" Brasov
Mitropolitul Andrei Şaguna a desfăşurat o muncă neobosită şi pentru emanciparea poporului român prin cultură, mai ales prin şcolile primare confesionale (numite atunci poporale), care erau sub conducerea directă a Bisericii, învăţătorii lor fiind absolvenţi ai Institutului Pedagogic din Sibiu, condus de Biserică. La venirea sa în Transilvania lipseau dascălii bine pregătiţi, manuale, clădiri şcolare, la care se adăuga şi dezinteresul din partea poporului. Şaguna a reuşit să înlăture toate aceste dificultăţi.
Pr. prof. acad. Mircea Păcurariu

Andrei Şaguna şi Emanuil Gojdu, creatori ai elitei ardelene: Fundaţia Gojdu şi educaţia tinerilor ardeleni

Andrei Şaguna a fost ierarhul care a reorganizat învăţământul teologic din Ardeal pe baza unor principii moderne. O mare parte din instituţiile de învăţământ sau culturale înfiinţate de el îşi continuă activitatea până astăzi. Andrei Şaguna a sprijinit cu burse tinerii, fie pentru studii teologice, fie cu alt profil, din care s-a format elita culturală a Ardealului. De asemenea, Andrei Şaguna a avut un mare rol în ceea ce priveşte înfiinţarea Fundaţiei Gojdu pentru susţinerea cu burse a tinerilor.
Pr. prof. dr. Aurel Pavel

Descoperite în podul Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Şchei: Scrisorile lui Andrei Şaguna către braşoveni

Scrisorile lui Andrei Şaguna, descoperite în 2008 în podul Bisericii „Sf. Nicolae“ din Şchei, au fost recent publicate în patru volume de Editura Andreiană a Arhiepiscopiei Sibiului
Pe vremea în care se aruncau în foc cărţi şi documente, portrete şi tablouri ale slujitorilor bisericeşti, până în 1965, acestea se ţineau ascunse în podul Bisericii "Sfântul Nicolae" din Şcheii Braşovului. Când vremurile tulburi au trecut, au început să fie coborâte în arhiva bisericii şi chiar cercetate sau catalogate. Aceasta a fost soarta documentelor marelui ierarh transilvănean, Andrei Şaguna. Ele au fost publicate în patru volume de Editura Andreiană a Arhiepiscopiei Sibiului.
Pr. prof. dr. Vasile Oltean

Andrei Şaguna şi românii hunedoreni

Printre ctitoriile lui Şaguna se află şi biserica din satul Romoşel, la a cărei sfinţire, în anul 1847, a fost prezent
Secolul al XIX-lea a fost dominat, indiscutabil, de figura providenţială a mitropolitului Andrei Şaguna (1808 -1873), personalitate marcantă a vieţii social-politice şi cultural-bisericeşti din Transilvania. Pentru grija purtată, păstoriţii săi hunedoreni l-au iubit şi l-au stimat. Chiar şi după trecerea la cele veşnice, Şaguna a rămas pe mai departe în sufletele lor.
Lect. univ. dr. Florin Dobrei

Diplomat la Viena şi la Pesta: Andrei Şaguna, reprezentant al românilor

Activitatea diplomatică a arhiereului Andrei Şaguna face parte integrantă din istoria Transilvaniei şi a Europei. Punct nodal în existenţa istorică a românilor din Transilvania, lucrarea sa reprezintă acel "precedent" - idee în funcţie de care el însuşi şi-a creat strategiile de acţiune - necesar impunerii naţiunii române pe scena geopolitică şi religioasă europeană în secolul al XX-lea.
Maria Curtean

Andrei Şaguna, reprezentant al românilor din Imperiu: Misiune diplomatică la sud de Carpaţi

Activitatea diplomatică a lui Andrei Şaguna face parte integrantă din istoria Transilvaniei şi a Europei. Eforturile diplomatice şaguniene sunt expresia luptei inegale, a conştiinţei lucide şi a înţelegerii pericolului rămânerii naţiunii române mult în urma oricărei civilizaţii, dacă nu chiar a dispariţiei treptate a unui neam aruncat în anonimat. Maria Curtean

Recunoaşterea naţiunii române în Imperiu, prin Şaguna: Un diplomat abil, un aristocrat al spiritului

Conferinţa regnicolară de la Alba Iulia (30-31 ianuarie/11-12 februarie 1861) a avut ca scop negocierea în vederea viitoarei organizări a Transilvaniei şi a noii legi electorale. Românii se aflau acum la masa tratativelor cu celelalte naţiuni din Transilvania.
Maria Curtean

Andrei Şaguna diplomat: Reprezentantul românilor

La Sibiu a avut loc Conferinţa naţională a fruntaşilor români (1/13 - 4/16 ianuarie 1861)
În contextul experimentului pre/constituţional, început pe fondul crizei Monarhiei habsburgice, ca actor continental şi cadru geopolitic al naţionalităţilor, Curtea de la Viena a preferat să trateze direct cu episcopul Şaguna. Trecând peste orice fel de neînţelegeri, în scop naţional, ierarhul ortodox şi l-a asociat adesea în demersurile sale pe Alexandru Sterca Şuluţiu, episcopul greco-catolic. Maria Curtean

În memoria contemporanilor şi a urmaşilor: Opera legislativă a lui Andrei Şaguna

Mitropolitul Andrei Şaguna este persoana cu care Mitropolia Ardealului cu sediul la Sibiu se identifică. Ajuns la Sibiu, în calitate de vicar, apoi episcop şi în cele din urmă mitropolit, Şaguna a acţionat pentru organizarea vieţii bisericeşti a românilor ardeleni pe toate planurile. Activitatea sa este reflectată şi în părerile unor autori români şi străini cu privire la opera canonică a acestuia. Emanuel Pavel Tăvală

Mitropolitul providenţial Andrei Şaguna : Ctitor de credinţă şi cultură în Ardeal


În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 200 de ani de la naştere şi 135 de ani de la trecerea la Domnul a mitropolitului Andrei Şaguna, din 2008, de la Sibiu, s-a anunţat începerea demersurilor privind canonizarea marelui ierarh. Constituirea dosarului pentru canonizare a început în 2008, iar din comisia de teologi fac parte pr. prof. acad. Mircea Păcurariu, arhid. prof. Ioan I. Ică jr şi conf. Paul Brusanowski. Canonizarea marelui ierarh se află, în acest an, în atenţia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Concursul de creaţie „Sfântul Andrei Şaguna - O viaţă în slujba Bisericii“

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul pentru tineret, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, organizează în toamna acestui an concursul de creaţie "Sfântul Andrei Şaguna - O viaţă în slujba Bisericii". Concursul se înscrie în seria de manifestări dedicate canonizării ierarhului transilvănean şi organizate în acest an de Arhiepiscopia Sibiului.